Teamcoaching
Begeleiding van het team op team vraagstukken en uitdagingen. Dit ten behoeve van een doelgerichte en een volwassen samenwerking. In verbinding met elkaar groeien.
Wanneer pas je team coaching toe?
Als het team behoefte heeft aan een andere manier van samenwerking en communicatie. Ik werk met het team in het moment. Aan de hand van het vraagstuk gaan we direct aan de slag met de behoefte in de bovenstroom en onderstroom. Dit kan onderdeel zijn van een langer traject of een eenmalige begeleiding om samen weer in beweging te komen.
Signalen in een team waarbij teamcoaching kan worden ingezet:
- Er wordt veel geklaagd en geroddeld
- De gemaakte afspraken worden niet nagekomen
- Collega’s overleggen niet met elkaar, zijn eilandjes
- Er heerst veel spanning in het team
- Lage vitaliteit in het team
- Collega’s geven aan dat ze zich niet “veilig” voelen in het team
Team coaching heeft direct een effect op dagelijkse samenwerking en communicatie. Het is werken aan gedragsverandering door inzicht, herkennening en erkenning. Er ontstaat vaak meer verbinding en ruimte in het team voor “professioneel” overleg. Het team is in staat om vanuit “volwassen” gedrag samen te werken. Dit heeft een positief effect op het behalen van bedrijfsdoelen en focus.
Draagkracht en samenwerking in het team
Als bedrijf en als team probeer je samen toe te werken naar gestelde doelen ofwel bestaansrecht. Dit kan te maken hebben met groei, ontwikkeling of verbetering. Zolang iedereen in het team en bedrijf hetzelfde doel heeft en zich hiermee verbindt, heeft iedereen hetzelfde belang en focus.
In de praktijk neem ik vaak waar dat de samenwerking in een bedrijf en team op dit punt niet overeenkomt. Waarnemingen die ik dan zie en hoor zijn dat afspraken niet worden nagekomen, werknemers uit gaan van hun eigen belang en behoefte, niet of nauwelijks overleggen en samenwerken en soms ook leiden tot een hoog personeelsverloop. Er zijn vele team of persoonlijke eilandjes met een eigen belang en de cultuur “hij” en “zij” is geboren. Herken je dit in je team?
Om samen te werken vanuit draagkracht heb je alle eilandjes weer aan elkaar te verbinden. Samen het bestaansrecht/doel van de organisatie helder te krijgen. De bijdrage en bestaansrecht van de teams en functies helder te maken. En heeft ieder zich uit te spreken wat zijn/haar behoefte en belang is om dit te behalen, bij te dragen en er te zijn. De werknemers hebben zich opnieuw te verbinden met het geheel. Zo blijft de energie in je team en bedrijf. Is er een laag verloop, omdat je werknemers zich verbonden voelen met het doel/bestaansrecht van het bedrijf. Ook is er een laag verloop en vaak ook verzuim, omdat de werknemer zich dan gezien en gehoord wordt. Alle belangen en behoeften tellen mee.
Geen kunstje, wel kunst!
Het is fijn als de werknemers en de teams in jouw organisatie leiderschap nemen, zich uit spreken en verbinden met het doel en bestaansrecht van de organisatie. Om dit te kunnen motiveren in een team kun je kiezen voor het inzetten van trainingen en coaching.
Mijn professionele visie hierop is dat je daadwerkelijk iets doet met het team wat niet van “tijdelijke” aard is. Veel trainingen die gegeven worden zijn gemaakt om “snel” iets bij te leren en dan hopen we dat het team dit inzet en gebruikt. Echter weet ik ook uit eigen ervaring dat als je eenmaal terug bent op de werkvloer en meegaat in de drukte van de dag, dit moeilijker is dan het lijkt. Vaak is een jaar na de gegeven training de informatie verloren gegaan of nog moeilijk toepasbaar. Veranderingen in het team, wijzigingen van doel, er kan van alles zijn dat hier aan ten grondslag ligt.
Het inzetten van teamcoaching heeft een ander doel. Namelijk het daadwerkelijk zorgen voor gedragsverandering en weerbaarheid van het team. Een dusdanige veilige en open werkomgeving creëren dat het team de veranderingen kan dragen en kan bijsturen. Het team ontwikkelt zich naar volwassenheid waarbij interventies en eigen draagkracht zorgen voor weerbaarheid en flexibiliteit. Je leert dus geen kunstje, maar echte kunst van het leiderschap, samenwerking, communicatie en verbinding!
Herkenbaar? Behoor je tot een organisatie waar de bovenstaande patronen een veelvoorkomend probleem zijn? Of heb je een ander vraagstuk?