Alles is in beweging en met elkaar verbonden

Spanning

Iedereen kent het gevoel wel wanneer ze naar een verjaardag of een feestje gaan. Er heerst een zekere spanning.  Op bepaalde plekken wil je niet gaan zitten of staan. Je luistert naar je gevoel en je noemt bepaalde dingen wel of niet.

We gebruiken deze gevoelens en spanning tijdens de systemische begeleiding. Connecties worden zichtbaar en gevoelens komen vrij wanneer je met datgene aan de slag gaat wat je lichaam en je gevoel je vertellen. Vaak zijn dit gevoelens of connecties die er eerst niet mochten zijn of die onder het oppervlak verborgen lagen.

Systemen

In ons leven behoren we tot verschillende systemen. Het gezin, de familie, vriendengroepen, ons werk, school, woonomgeving, enzovoorts. In al deze systemen hebben we onze eigen plek en rol. Vaak nemen we een rol en plek aan die we fijn en vertrouwd vinden. In sommige gevallen passen we ons naar aanleiding van een bepaalde dynamiek of een gevoel van vertrouwen in het systeem perfect aan.  Het kan zelfs zo zijn dat we verdedigingsmechanismen of vluchtmechanismen gebruiken om onszelf in een bepaald systeem te kunnen handhaven. Deze aangeleerde patronen helpen ons, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat we tot stilstand komen of energieverlies en vermoeidheid ervaren. In deze gevallen kan een systemische sessie je laten zien waar je je bevindt en welke patronen je gebruikt. Hoe kun je deze gevoelens inzetten en wanneer ben je weer in staat om vol energie in beweging te komen?

Samen op pad

Ik loop tijdens de systemische begeleiding met je mee en ik observeer datgene wat er om me heen gebeurt.  Welke patronen pas je toe om gevoelens, emoties en kwaliteiten weg te drukken? Welke connecties wil je niet aangaan en wanneer verbind je je met de mensen en de omgeving? De wandeling begint met jouw vraagstuk. We weten allebei niet waar we naartoe gaan. Elk pad is anders en elk vraagstuk is anders. We zullen jouw pad door middel van vragen, opstellingen en oefeningen terugvinden en volgen. Ik geef je de ruimte om zelf de regie en je gevoel weer in handen te krijgen. Niets hoeft weg, maar je kunt je eigen pad alleen blijven volgen wanneer je er moeite voor doet.